"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Projektový den "Čím budu"

15. února 2024

Ve čtvrtek 15. února 2024 se konal ve Stodůlkách v rámci projektového dne „Čím budu“ den otevřených dveří. Škola se proměnila v Úřad práce, všichni přítomní měli možnost si vyzkoušet různá povolání. V nabídce byly profese - pošťák, lékař, prodavač, kadeřník, opravář, kuchař, malíř, policista a mnoho dalších.

Projektový den "Čím budu"
15. února 2024 - Projektový den "Čím budu"

Přítomné přivítala Věra za Svaz rybářů, Olina za Český svaz zahrádkářů a Vojta za pobočku soukromé firmy „Ferda mravenec, práce všeho druhu“. Věra představila volná místa v různých oborech na různé pozice. V nemocnici scházejí lékaři, zdravotní sestry i pomocný personál, ve školní perličce plavčík, v síti prodejen potravin pokladní i manažeři, na poště pomocníci při razítkování a vyplňování složenek, ve firmě „Ferda mravenec, práce všeho druhu“ elektrikáři, zedníci, montéři a instalatéři, dále kadeřnice, vizážisté, holiči, švadleny a v neposlední řadě i akademičtí malíři. Po zazpívání písně „Povolání“ si pro zájemce přišly pracovnice jednotlivých oborů profesí a žáci se mohli seznámit a vyzkoušet si zvolený obor.

ateliéru ve třídě A za pomoci Alči a Péti se stali žáci akademickými malíři. Libovolnou technikou (rukama, štětcem, houbičkou) a dle vlastní fantazie namalovali abstraktní obraz.  

Na poště ve třídě E pod vedením Líby a Karoliny si žáci vyzkoušeli, co obnáší práce pošťáka. Na pohled namalovali obrázek, podepsali se, nalepili známku, orazítkovali ji a vhodili do jedné ze tří schránek označených barevným geometrickým tvarem. Stejný tvar byl i na pohlednici místo poštovního směrovacího čísla.

Ve firmě „Ferda mravenec, práce všeho druhu“ ve třídě D s Katkou, Kájou a Věrkou si žáci vyzkoušeli profese kuchaře, policisty, lékaře, kadeřníka, zedníka a opraváře. K dispozici měli mnoho pomůcek, nářadí, nástrojů a vybavení.

čekárně ve třídě C Martina, Táňa a Maryna seznámily žáky s uniformami různých profesí. Žáci měli za úkol sestavit puzzle (hlava, tělo, nohy) postav lékaře, policisty, kuchaře, pošťáka, popeláře.

čekárně v Úřadu práce v tělocvičně s Věrou, Olinou a Vojtou si dlouhou chvíli žáci krátili hrou na profese, doplňovali tekutiny a zaháněli hlad dobrotami, které nabízel místní bufet.