"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Projektový den "V knihovně"

2. listopadu 2023

Ve čtvrtek 2. listopadu 2023 byla slavnostně otevřena nová pobočka Knihovny Diakonie ve Stodůlkách. Návštěvníci z řad žáků a pedagogů si mohli prohlédnout nové prostory s mnoha sekcemi a zákoutími vybavené regály plnými knih, časopisů a audionahrávek, čítárnu, přednáškový sál a ve foyer i malý bar a knihobudkou.

Projektový den "V knihovně"
2. listopadu 2023 - Projektový den "V knihovně"

Úvodního slova se ujala knihovnice Líba, která nás také seznámila s řádem knihovny. Její kolegyně Kája a Káťa jednotlivé body řádu ještě doplnily gesty a piktogramy, aby všichni porozuměli a dle toho se i chovali.
Pak následovala prohlídka jednotlivých prostor. V každé sekci žáky čekala nějaká činnost - relaxační, čtecí, zábavná či pracovní.

V sekci A „Knihtisk“ žáci s Hankou a Alčou zjistili, jak taková kniha vzniká. Do prázdné knihy lepili písmenka a obrázky. Otázkou zůstává, v jakém jazyce to vytiskli, čeština to nebyla. Nicméně vznikla barevná a zajímavá stodůlecká kniha.

V oddělení B v „Čítárně“ s Věrou, Olinou a Vojtou žáci mohli listovat v knihách, časopisech, sledovat pohádky a školní filmy, prohlížet obrázky či jen tak relaxovat.

V sekci C v „Centru dětské literatury“ žáci pomohli Martině, Táně a Maryně rovnat nové svazky do polic. Každý z žáků zvolil svůj vlastní pořádek. Někdo knihy řadil abecedně podle autora nebo názvu díla, někdo podle barevnosti obrázků a někdo zase úplně chaoticky, jak mu kniha přišla do ruky.

V sekci D v „Oddělení krásné literatury“ žáci listovali v knihách a zároveň si vyrobili vlastní záložku, aby věděli, kde skončili s prohlížením.

Ve „foyer“ s knihovnicemi Líbou, Kájou a Káťou žáci byli seznámeni s orientací v knihovně. Zjistili, kde se knihy vracejí, kde je registrace, kde je archiv, poezie, beletrie, dětská literatura, literatura pro mládež, jak funguje knihobudka. Společně navštívili místní bufet. Jednotlivé, nám dobře známé dobroty, byly však pojmenovány dle knih např. Mikešovy kočičí jazýčky, Hrubínovy hrudky, Maruščiny jahody, káva bratří Mrštíků apod. Ani krteček nezůstal pozadu, všem moc chutnal ovocný nápoj Muler Thurgau.

Všechny příznivce zveme do naší nové knihovny a můžete se těšit na bohatý program, který knihovna v listopadu chystá.